مرآت دز

اگر انبوه درختان قلم، دریا مرکب، جنّیان حسابگر و انسان ها نویسنده باشند؛ قادر به شمارش فضائل علی(ع) نخواهند بود

مرآت دز

اگر انبوه درختان قلم، دریا مرکب، جنّیان حسابگر و انسان ها نویسنده باشند؛ قادر به شمارش فضائل علی(ع) نخواهند بود

به پرسمان خوش آمدید
لطفا از توهین و تحقیر دیگران و بیان نظر بدون آدرس و نشانی اکیدا خودداری کنید. شرعا راضی نیستم.
هدف از راه اندازی این وبلاگ -به حول و قوه الهی- پاسخ به شبهات و سوالات می باشد.
و لذا قصد ما تنها کپی برداری نبوده، بلکه جامعه هدف ما نسل جوان است.

بایگانی
آخرین مطالب
آخرین نظرات
  • ۲۱ بهمن ۹۸، ۰۹:۵۵ - آموزش فروشندگی طلا و جواهر
    فوق العادست
نویسندگان

۱۴ مطلب در ارديبهشت ۱۳۹۸ ثبت شده است


شایعاتی که رمضان را هدف قرار دادند





از شایعه تا واقعیت: فریضه روزه یکی از مهمترین فریضه‌های اسلام و از نشانه‌های مسلمانان است که دشمنان برای آن برنامه‌های ویژه‌ای دارد؛ ایام رمضان یکی از آن بزنگاه‌هایی است که شدت هجمه‌ها علیه این فریضه الهی افزایش می‌یابد.

امروزه و با رشد و پیشرفت شبکه‌های اجتماعی این هجمه‌ و حملات شکل جدیدی به خود گرفته است؛ از زیرسوال بردن فلسفه روزه و تمسخر روزه‌داران گرفته تا تشکیک در اختلاف فقهی رویت ماه و مطالب جعلی مرتبط با این ماه.

* اعلام زودتر ازموعد ماه رمضان

پس از سی روزه اعلام شدن ماه شعبان، بسیاری این شایعه را مطرح کردند که مسئولان جمهوری اسلامی برای اینکه عیدفطر با ارتحال بنیانگذار انقلاب همزمان نشود، یک روز ماه رمضان را دیرتر اعلام کرده است( و باعث باطل شدن روزه مردم شده است)

اما واقعیت این نیست، در ادامه توضیحات یکی از اعضای ستاد استهلال را بخوانید:

۱- از اول هم عید فطر با رحلت امام خمینی مصادف نبوده و اگر کسی قبل از پذیرش و تکرار شایعات نگاهی به تقویم می‌انداخت چنین حرفی را نمی‌پذیرفت.
۲- پیش‌بینی شروع ماه قمری در اکثر ماه‌ها به طور دقیق امکان‌پذیر نیست ولی در بعضی از ماه‌ها از جمله عید فطر امسال با توجه به محاسبات و نقشه‌های رؤیت‌پذیری ما قطعا می‌دانیم شروع ماه چه روزی است. عید فطر امسال قطعا روز ۱۵ خرداد خواهد بود و زمان شروع ماه رمضان تاثیری در زمان عید فطر نخواهد داشت.
۳- بر اساس همان محاسبات و نقشه‌های رؤیت‌پذیری احتمال رؤیت هلال ماه رمضان در غروب یکشنبه ۱۵ اردیبهشت در ایران و مناطق اطراف بسیار ناچیز بود و نتیجه هم همان شد که پیش‌بینی می‌شد.

ضمن اینکه امسال دیگر مراجع از جمله آیت‌الله سیستانی در عراق نیز ماه شعبان را سی روزه اعلام کردند.

*  مگر ماه شب دوم آنقدر بزرگ می‌شود؟ 

در همین رابطه برخی با انتشار تصاویری مدعی شدند که قطر هلال ماه هم نشان می دهد که این نمی‌تواند تصویر ماه شب دوم باشد پس قطعا اشتباه ماه رمضان را یک روز دیرتر اعلام کردند.

اما این یکی از باورهای عامیانه و اشتباه‌های رایجی است که بین مردم وجود دارد یعنی اگر اندازه ماه بزرگ باشد یا ماه ارتفاع و روشنایی زیادی داشته باشد یا مطوق باشد تصور می‌کنند که ماه شب دوم است درحالی که از لحاظ علمی چنین موضوعی صحت ندارد.

 

* دیدن ماه کامل چند روز زودتر از شب چهاردهم

در چند روز اخیر نیز بسیاری این شائبه را مطرح کردند که ماه کامل(بدر) در شب سیزدهم ماه رمضان رویت شد،(درحالی که باید شب چهاردهم دیده می‌شد) پس دیدید که حرف ما درست بوده و ماه رمضان یک روز دیرتر اعلام کردند.

 اما علی ابراهیمی مدرس باشگاه نجوم برج میلاد با رد این شایعه می‌گوید: اگر مدار ماه به گرد زمین دایره وار بود بایستی همواره در شب چهاردهم به بدر می رسید. ولی مدار ماه به گرد زمین بیضی است و برخی شب‌ها زودتر و برخی شب‌ها دیرتر به ماه کامل یا بدر می‌رسد. اگر ماه در نیمه اول مدار در حالت حضیض یا نزدیکترین فاصله با زمین باشد زودتر به بدر می رسد و اگر در نیمه اول مدار در حالت اوج یا دورترین فاصله باشد، دیرتر به حالت بدر خواهد رسید.
با این حال هیچ گاه نمی توان از فاز ماه در تشخیص صحت یا اشتباه ابتدای ماه قمری پی برد.

- سید رضا قلمکاریان اصفهانی موسس و مدیر موسسه نجوم و علوم اسلامی کبریا هم در این باره می‌گوید: از رویت هلال تا رویت دوباره هلال، یک ماه قمری محسوب می‌شود. در این مدل طول یک ماه قمری ۲۹ یا ۳۰ روز خواهد شد. هلال های شب اول ماه  که برای نوع انسان قابلیت رویت  پیدا می‌کند، سه حالت خواهند داشت: هلال جوان و کم سن، هلال میانسال و هلال مسن (پیر).

در هلال‌های جوان، اهله ماه و به تبع آن بدر دیرتر رخ داده و ممکن است حتی به ندرت به شب شانزدهم بکشد اما در هلال‌های پیر به عکس، اهله زودتر رخ داده و ممکن است بدر و ماه کامل در شب سیزدهم  رخ دهد.


روزهایی از ماه که بدر (ماه کامل) دیده می‌شود

 

* شایعه بودجه نجومی ستاد استهلال

تعداد زیادی از کاربران و رسانه‌های بیگانه نیز امسال شایعه بودجه 15 میلیاردی ستاد استهلال را برای تشخیص دوبار رویت هلال ماه در سال مطرح کردند.

 

این درحالی است که هزینه این ستاد  یک درصد مطرح شده نیست ولغلب هزسنه حمل و نقل و تجهیزاتی است که در طول سالیان مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین این ستاد در طول سال فعالیت دارد و در ماه رمضان نیز گروه‌های داوطلبانه به آن‌ها اضافه می‌شود. این ستادها به صورت استانی فعالیت می‌کنند و ستاد استهلال مرکزی در دفتر مقام معظم رهبری وظیفه جمع‌آوری این گزارش‌ها را در طول سال دارد.

انتساب جمله جنجالی به ائمه جمعه؛ هرسال یک امام جمعه

برخی رسانه‌های ضدانقلاب هم همزمان با آغاز این ماه، جمله‌ای را به نقل از حجت‌الاسلام سیدعلی‌اصغر حسینی امام جمعه یاسوج منتشر کردند و نوشتند که وی گفته: «ﻫﺮ‌ﮐﺲ ﺩﺭ ﻣﺎه‌ ﺭﻣﻀﺎﻥ ﺭﻭﺯ ﻧﮕﯿﺮﺩ ﻭ ﺑﻪ ﺩﺭﻭغ ﺑﮕﻮﯾﺪ ﮐﻪ ﺭﻭﺯه‌ﺍﻡ، ﺭﻭﺯه‌ﺍﺵ ﺑﺎﻃﻞ ﺍست!

اما واقعیت این است  این ترفندی است که رسانه‌های ضددین، همه ساله با نزدیک شدن به ماه مبارک رمضان به نقل از یکی از ائمه‌جمعه منتشر می‌کنند ؛ یک بار امام جمعه تهران، یک بار امام جمعه ارومیه، بار دیگر شیراز و این بار امام جمعه یاسوج!(اینجا را بخوانید)

 

* شایعه معاف شدن مسلمانان از پرداخت مالیات

شایعه معافیت مالیاتی مرکل برای مسلمانان درماه رمضان یکی از شایعاتی است که امسال سر از فضای مجازی در آورد. شایعه‌ای که سعی دارد با ایجاد دوگانه‌ای در ذهن مخاطب، سردمداران غربی را دلسوز مسلمانان نشان دهد.

واقعیت این است که این شایعه در سال 2016 توسط یکی از رسانه‌های مراکشی منتشر شد و دویچه‌وله همان زمان در مقاله ای آن را تکذیب کرد.(اینجا را بخوانید)

 

* شیطنت بی‌بی‌سی فارسی

بی‌بی‌سی فارسی یکی از رسانه‌هایی است که در راستای شبهه آفرینی علیه این ماه فعالیت می‌کند، به طور مثال این رسانه انگلیسی چند روز پیش از آغاز ماه مبارک رمضان مطلبی را با این عنوان که «صبحانه نخوردن شما را می‌کشد» منتشر کرد.

 

* شایعه‌ای برای بدبین کردن مردم

شایعه وجود پنبه در حلیم از این دست شایعاتی است که چندسالی است درآستانه ماه رمضان مطرح می‌شود، درحالی که معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت عنوان کرد که با بازرسی‌های صورت گرفته بر روی مراکزی که از آنها شکایت شده بود و یا مراکزی که خودمان به آن‌ها مشکوک بودیم، به این نتیجه رسیدیم که عملاً هیچ‌گونه تخلفی در این زمینه در حلیم‌های به فروش رسیده صورت نگرفته است و این خبر کذب است.

 

این شایعات درحالی مطرح می‌شود که پیش از این، جریانی وجود داشت که برای خدشه وارد کردن به فلسفه روزه، احادیث غیرمعتبر و بعضاً جعلی مانند «پیامبر میفرماید: هرکس خبر ماه مبارک رمضان را به دیگران بدهد آتش جهنم برایش حرام است» را منتشر می‌کردند.

پیش‌تر این این نیز انتشار شبهاتی مانند این که چرا باید سی روز، روزه گرفت؟  چرا در ادیان دیگر شرایط روزه راحت‌تر است؟ را در دستور کار خود قرار می‌دادند.(پاسخ)

  • .......


به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، آیت الله محمد ناصری، استاد عرفان و اخلاق،  در مسجد کمرزرین اصفهان، با اشاره به روایتی از پیامبر اکرم(ص) گفت: رمز استجابت دعا این است که قبل و بعد از آن صلوات بفرستید. پیامبر اعظم(ص) فرموده‌اند بوی بهشت در قیامت به اندازه ۵۰۰ سال راه را طی می‌کند، کسی که صلوات بر نبی اکرم(ص) بفرستد و بر آل ایشان صلوات نفرستد بوی بهشت را استشمام نخواهد کرد. کسی که بر ائمه معصومین(ع) صلوات می‌فرستد خداوند با هزاران صف از ملائکه بر او درود می‌فرستد.

وی در ادامه افزود: در زمان ظهور جمعیت زیادی از انبیاء و اولیاء رجعت خواهند کرد و در رکاب امام زمان(عج) قرار خواهند گرفت. گناهان ما موجب حجاب برای استجابت دعا خواهند شد و مانع استجابت دعا می‌شوند، اما صلوات باعث برداشته شدن این حجاب می‌شوند، حجابی که مانع رسیدن به حوائج است با صلوات برداشته می‌شود به همین جهت توصیه شده قبل و بعد از دعا صلوات بفرستید.

آیت الله ناصری با اشاره به روایتی اظهار کرد: در روز قیامت اعمال در میزان قرار خواهند گرفت، میزان وسیله سنجش مقدار گناهان و عبادات است، اگر صلوات فرستاده باشیم و مداومت بر صلوات داشته باشیم گناهان ما با بخشش و مغفرت مواجه خواهد شد، بنابر روایت دو چشمان امیرالمؤمنین علی(ع) میزان سنجش اعمال است.

استاد عرفان و اخلاق صلوات را دارای آثار و فواید بسیار سازنده و مفید برای دنیا و آخرت انسان توصیف کرد و گفت: صلوات رحمت واسعه خداوند را بر عالم وجود بیشتر خواهد کرد، ملائکه هم برای انسانی که صلوات می‌فرستد دعا خواهند کرد./1304/پ210/ق

  • .......

کانال تلگرامی تذکرة الاولیاء متنی با عنوان «سبقت عبادت کنندگان» منتشر کرد.

پدر فضیل عیاض گوید: وی را در صحن خانه دیدم، می‌گفت:

«النّار مَتی الخلاص من النّار؟»
آتش، چه وقتی خلاص از آتش خواهد بود؟

در حالات وی نقل است که: آن قدر نماز می‌خواند که چون می‌خواست به رختخواب و جایگاه خوابش برود، خود را به سختی می‌کشید، سپس به پدر خود متوجّه می‌شد و می‌گفت:

«یا أبتسبقنی المتعبّدون.»
ای پدر، عبادت‏کنندگان بر من سبقت گرفتند.

نه خود جرأت خواندن سوره قارعه را داشت و نه جرأت شنیدن آن را.

پاسداران حریم عشق؛ ج ‏۶؛ ص ۳۸۴
 

  • .......

کیهان در گفت و شنود امروزش نوشت:

گفت: از سایه جنگ چه خبر؟!

گفتم: آمریکایی‌ها از بیرون و برخی جریانات وابسته از داخل با مطرح کردن این دروغ شاخدار قصد ترساندن مردم و تسلیم آنها در برابر تحریم‌ها را داشتند!

گفت: الان که پشت سرهم اعلام می‌کنند که قصد جنگ نداریم و…؟!

گفتم: برای اینکه در منطقه چنان سیلی سخت و آبداری از مقاومت خورده‌اند که مجبور شده‌اند دنده عقب بگیرند!

گفت: پس چرا بعضی‌ها در داخل کشور هنوز هم در این شیپور فریب می‌دمند!

گفتم: نوکر یکی از خان‌ها هرچه از خان تعریف و تمجید می‌کرد کسی تحویل نمی‌گرفت. یک روز گفت خان ما مقامات برجسته‌ای دارد! هر شب به آسمان‌ها می‌رود و با ملائکه حرف می‌زند! مردم از این دروغ عصبانی شدند و پیش خان رفتند و پرسیدند؛ این چه ادعایی است؟! خان گفت؛ من تا دستشویی هم نمی‌توانم بروم چه رسد به آسمان‌ها؟! اهل روستا به نوکر خان گفتند؛ خود خان که حرفت را تکذیب می‌کند. گفت؛ خان غلط کرده و به گور پدرش خندیده که تکذیب می‌کند

  • .......

در برابر استعمار رسانه‌ای و اشغال فضای مجازی توسط دشمن مسؤولانه عمل کنید




جمعی از اساتید و فضلای حوزه علمیه و دانشگاه در بیانیه ای خطاب به مسؤولان کشور بر لزوم ساماندهی فضای مجازی تأکید کردند و خواستار اهتمام مسؤولان در این زمینه شدند.

متن بیانیه به شرح زیر است:

وَ الَّذینَ اجْتَنَبُوا الطَّاغُوتَ أَنْ یعْبُدُوها وَ أَنابُوا إِلَی اللَّهِ لَهُمُ الْبُشْری فَبَشِّرْ عِبادِ الَّذینَ یسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَیتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ أُولئِک الَّذینَ هَداهُمُ اللَّهُ وَ أُولئِک هُمْ أُولُوا الْأَلْبابِ؛ و کسانی که از پرستیدن طاغوت دوری کردند و به سوی خدا بازگشتند، بر آنان مژده باد؛ پس به بندگانم مژده ده. آنان که سخن را می‌شنوند و از بهترینش پیروی می‌کنند، اینانند کسانی که خدا هدایتشان کرده، و اینان همان خردمندانند. (زمر، آیه 17 و 18)

رشد و پیشرفت همه ملت‌ها، مدیون استقلال و خودباوری است. حفظ امنیت، فرهنگ و هویت ملی نیز، از الزامات هر حرکت پیشرو و تمدن‌ساز است و دولت اسلامی موظف است در این مسیر حرکت کند و در برابر موانع موجود بایستد.

از کارکردهای رسانه در جهان امروز، ایجاد سرمایه اجتماعی، بسیج امکانات عمومی و شکل‌دهی به قلوب و اذهان می‌باشد. بایسته است که دولت و مردم در برابر استعمار رسانه‌ای و اشغال محیط مجازی کشور توسط دشمن، مسئولانه عمل کنند؛ خصوصاً به اصلاح وضعیت نابهنجار کنونی اینستاگرام، تلگرام و شبکه‌های اجتماعی خارجی اقدام کنند که باعث تحقیر و تحیر ملت در استفاده صحیح از فضای مجازی شده است. اکنون سازمان‌های امنیتی ـ صهیونیستی چون NSA پای تجاوز خود را تا اندرون خانه ایرانیان کشانده و نوامیس و امنیت و آرامش خانواده‌ها و جامعه را بر هم زده است.

این روزها، اینستاگرام و مالک آن فیسبوک، با تبعیت از دولت ترامپ در تروریست خواندن سپاه پاسداران و حذف صفحات مربوطه، نشان دادند که ابزار سلطه بیگانه بر مسلمین بوده و ناقض حاکمیت ملی ما هستند. تلگرام و گوگل نیز با دستبرد به حریم خصوصی بیش از بیست میلیون ایرانی در حذف هاتگرام و طلاگرام، نشان دادند که امنیت اطلاعات و آزادی رسانه و بیان در غرب، پشیزی ارزش ندارد و نمودی بارز از هتک حرمت و لگدمال کردن اقتدار و استقلال و غرور یک ملت است.

فضای مجازی، فضای به‌شدت تاثیرگذاری بر باورهای عمومی و تصمیم‌سازی برای مسولین کشور است و چگونه ممکن است باور کنیم که دشمن خبیث از این فضای ویژه، در ضربه و نفوذ استفاده نکند! و این پژواک صدای امیرالمؤمنین (ع) است که به گوش می‌رسد: «مَن نامَ لَم ینُم عَنه»

کشوری که در قدرت سخت و تقابل نظامی، تمام برنامه‌های دشمن، با صرف هفت تریلیون دلار و استخدام هزاران مزدور در منطقه را با شکست مواجه کرد؛ چرا در رویارویی نرم در عرصه فضای مجازی، باید منفعل باشد؟ در فرازی از خطبه فدکیه آمده است: «ففَرَضَ اللَّهُ الْجِهَادَ عِزّاً لِلْإِسْلَامِ‏»؛ پیروزی دلاوران عرصه نظامی، مدیون باور و اعتقاد عملی آنها به جهاد فی سبیل الله است و تداوم چنین روحیه‌ای در فضای مجازی نیز بایسته و شایسته نظام جمهوری اسلامی بوده و جز این انتظاری نیست. کفر به طاغوت و زیر بار ولایت و سلطه کفار نرفتن، مهم‌ترین شرط مبارزه و جهاد و ماندگاری است.

جامعه مؤمن و خداباور، حق ندارد از مسیر تبعیت ولایت الهی، خود را در مسیر ولایت طاغوت قرار دهد. اساساً شکل‌گیری انقلاب اسلامی و تلاش برای استقلال کشور، عمل به این واجب الهی بود که اداره و سرپرستی مردم، از طواغیت زمان و مستکبران عالم آزاد شود و احکام و مقررات الهی ذیل ولایت فقیه جامع الشرایط بر مسند اداره کشور بنشیند و در شرایطی که به سوی گام دوم انقلاب در حرکتیم، این مهم اهمیت مضاعفی پیدا می‌کند.

بر اساس آیه «یا أَیهَا الَّذینَ آمَنُوا لا تَتَّخِذُوا الْیهُودَ وَ النَّصاری‏ أَوْلِیاءَ بَعْضُهُمْ أَوْلِیاءُ بَعْضٍ وَ مَنْ یتَوَلَّهُمْ مِنْکمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ إِنَّ اللَّهَ لا یهْدِی الْقَوْمَ الظَّالِمین/ مائده:51‏» خداوند متعال هرگز به ما اجازه نداده است که ولایت و سرپرستی طاغوت را پذیرا شویم؛ و این ذلت را در قالب جواز فعالیت شبکه‌های صهیونیستی تلگرام، اینستاگرام، واتس‌آپ و... به کشور تحمیل کنیم و آن را نشانه توسعه پایدار قلمداد کنیم! توسعه وابسته به معنای تضعیف نیروی انسانی و افزایش نرخ بیکاری و تقویت سرمایه‌داری و عدم اعتماد به توان داخلی است.

پیشرفت واقعی، قوت ملت است و نه تحقیر و تحیر جامعه اسلامی! استقبال از تکنولوژی، ذیل استقلال ملی و عزت مردم و اقتصاد دانش‌بنیان عزیز است و نه همراه با وادادگی و انفعال و ذلت مردم و فروش پهنای باند استعماری به قیمت گزاف به مردم. در شرایطی که کشور به شدت نیازمند اشتغال‌آفرینی پایدار است، با تقویت شبکه‌های اجتماعی داخلی در بستر شبکه ملی اطلاعات، می‌توان تا سه‌هزار میلیارد تومان برای بخش داخلی درآمدزایی و کارآفرینی کرد، مسأله‌ای که مورد اذعان وزیر ارتباطات، قبل از تصدی سمت وزارت بوده است.

قواعد فقه شیعه، ضامن فضای مجازی سریع، ایمن و پاک
بسیاری از قواعد و مسلمات فقهی شرع مقدس، در مدیریت موجود فضای مجازی به محاق رفته است؛ بی‌شک اهتمام به قواعدی چون نفی سبیل و سلطه بیگانگان، لاضرر، حرمت اختلال نظام، مصلحت، احترام مال و عمل مسلم، حرمت تعاون بر اثم و عدوان، حرمت اهانت به محترمات دین، وجوب دفع ضرر محتمل و وجوب حفظ حرمت مؤمن، در سیاستگذاری و نهادسازی و ساختار فضای مجازی کشور، علاوه بر حفظ امنیت، فرهنگ و استقلال، زمینه‌ساز رونق تولید ملی و تقویت شرکت‌های مردمی دانش بنیان در صنعت ارتباطات خواهد بود و لازم است که مجلس و دولت در این زمینه، قدم‌های مؤثری بردارند.

راه نجات در تفکر راهبردی و زمان‌شناسی است: «الْعَالِمُ‏ بِزَمَانِهِ‏ لَا تَهْجُمُ عَلَیهِ اللَّوَابِس/ الکافی، ج1، ص27‏»؛ بر این اساس، مسأله اصلی، انسداد یک یا چند شبکه اجتماعی خارجی نیست، بلکه حفظ منافع اقتصادی ملت، امنیت اطلاعات و اقتدار کشور است. به گواهی اندیشمندان، امروز، کشوری مقتدر است که صاحب اطلاعات راهبردی باشد و اجازه دسترسی اجانب به این اطلاعات ارزشمند را ندهد اما صد افسوس که در سایه انفعال مسئولین تقنینی و اجرایی، بیگ‌دیتای (Bigdata) اطلاعاتی کشور، از طریق تلگرام، اینستاگرام و واتس‌آپ جمع‌آوری‌شده و دست دشمن را در ایجاد هر توطئه، فتنه و آشوبی باز می‌کند؛ فرایندی که خطر آن از هر مزیت محتملی، بیشتر است. قرآن کریم مسلمانان را از اینکه با دست خویش، خود را به ورطه هلاکت بیاندازند، بر حذر داشته است. «وَ لا تُلْقُوا بِأَیدیکمْ إِلَی التَّهْلُکةِ/ بقره:195‏» باید با ایجاد اقتدار ارتباطی در نظام بین‌الملل، سایه تهدید، یک بار برای همیشه از این کشور زدوده شود. «وَ اتَّقُوا فِتْنَةً لا تُصیبَنَّ الَّذینَ ظَلَمُوا مِنْکمْ خَاصَّةً وَ اعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ شَدیدُ الْعِقاب‏/ الأنفال:25»

پیشنهادات و مطالبات

1. درخواست اساتید و فضلای حوزه و دانشگاه از دولت، وزارت ارتباطات و شورای عالی فضای مجازی این است که با توجه به آمادگی‌های موجود جهت راه‌اندازی کامل شبکه ملی اطلاعات، اقدام فوری به انسداد شبکه‌های اجتماعی خارجی و تقویت توأمان پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی داخلی، نمایند و راه ضربه و نفوذ دشمنان را بسته و آسیب‌ها و معضلات فضای مجازی را به حداقل برسانند. راه‌اندازی و تقویت سرورهای هاتگرام و طلاگرام که به اذعان معاون وقت قضایی دادستان کل کشور، در حقیقت دو فیلترشکن برای دسترسی به تلگرام بودند، حکم قضایی را دور زد و راه تقویت شبکه‌های داخلی را با چالش جدی روبرو کرد؛ تکرار و تداوم چنین اشتباهاتی از مسئولین به هیچ وجه پذیرفته نیست و باید چاره اساسی را در اعتماد به مردم و متخصصین بومی، تقویت توان داخلی و اعمال شاخص‌های نظارتی بر وزارت ارتباطات جست.

2. بی‌شک فرهنگ‌سازی، تنها راه چاره نیست، بلکه مجلس و دولت با طرح‌ها و لوایح جامع فضای مجازی و سیاستگذاری صحیح و متقن و مردمی، باید در این مسیر حرکت کنند. همچنین لازم است که احکام صریح رهبر معظم انقلاب، مصوبات موجود مجلس و شورای عالی فضای مجازی و دستورات قضایی زمین مانده، با سرعت و جدیت توسط نهادهای دولتی و خصوصی، اجرایی گردد. ما معتقدیم متخصصین ایران اسلامی به اندازه کافی توانایی دارند که با راه اندازی فضای مستقل ارتباطاتی، دیگران را نیز، از اقصی نقاط دنیا به حریم مجازی خویش راه دهند و از این عمق استراتژیک در تقویت اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و امنیتی جمهوری اسلامی بهره گیرند.

3. از مسئولان اجرایی، انتظار است که در بیانات خود، بیشتر دقت کرده و اسیر فضاسازی و توجیهات غربزدگان و بیگانگان نشوند و حق ملت در استفاده امن، سریع و پاک از فضای مجازی را به رسمیت شناخته و بسترهای داخلی آن را مهیا کنند. جنگ رسانه‌ای و سایبری، واقعیتی است که باید ملت از عوارض آن مصون شوند. تجربه ثابت کرده است که اگر ما به جوانان غیور این کشور اعتماد کنیم و اهل کار و ابتکار باشیم می‌توانیم تهدیدهای دشمن را به فرصت تبدیل کنیم و موقعیت خود را در منطقه و جهان، تثبیت نماییم. «إِنْ ینْصُرْکمُ اللَّهُ فَلا غالِبَ لَکُم‏./ آل‌عمران:160»

4. از قوه قضائیه و نیروهای امنیتی و انتظامی، انتظار است که در راستای پاسداشت و حفاظت از مضامین شرع و قانون اساسی و منافع ملی، ضمن محاکمه عوامل مخرب فرهنگ، اقتصاد و امنیت مردم در فضای مجازی، عاملین و مسببّین وضعیت فعلی را نیز مورد بازخواست و محاکمه قرار دهند؛ همچنین نسبت به وظایف پیشگیرانه خود نیز به صورت جدی‌تری وارد عمل شده و از طریق برنامه جامع پیشگیری و مدیریت فضای مجازی، تکلیف خود را به سرانجام برسانند.

جمعی از اساتید و فضلای حوزه و دانشگاه
والسلام علیکم و رحمت الله
اردیبهشت 1398

لیست امضاء کنندگان بیانیه به تفکیک تخصص و حوزه پژوهشی:
الف. اساتید دروس خارج حوزه علمیه قم:
⦁ محسن اراکی، استاد درس خارج فقه نظام، فقه رسانه، فقه فرهنگ، فقه اقتصاد و رئیس سازمان تقریب مذاهب اسلامی.
⦁ مرتضی آقاتهرانی، استاد درس خارج فقه و اصول حوزه علمیه و عضو هیئت علمی و رئیس گروه اخلاق و تربیت مؤسسه امام خمینی (ره) قم.
⦁ سیدصمصام‌الدین قوامی، استاد درس خارج فقه حکومتی و فقه مدیریت حوزه علمیه و رئیس بنیاد فقهی مدیریت اسلامی قم.
⦁ ولی‌اله لونی الیگودرزی، استاد درس خارج حوزه علمیه قم و عضو هیئت رئیسه مجمع عمومی جامعه مدرسین قم.
الف. حوزه تخصصی ارتباطات، تبلیغ، علوم اجتماعی، رسانه، فضای مجازی و فقه رسانه:
⦁ سیدحسین شرف‌الدین، عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی (ره)، رشته فرهنگ و ارتباطات، استاد فقه رسانه.
⦁ قاسم ابراهیمی‌پور، جامعه شناسی، استاد مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ محمد علی لیالی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی، محقق فضای مجازی و پژوهشگر فقه رسانه.
⦁ علی‌اکبر بیاری، جامعه شناسی، استاد مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ حسین فلاح، دکتری حقوق بین الملل، استاد دوره‌های جنگ نرم واستاد نمونه سواد رسانه‌ای.
⦁ رفیع‌الدین اسماعیلی، عضو گروه مدیریت راهبردی فرهنگ دانشگاه باقرالعلوم و رئیس انجمن سواد رسانه‌ای دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم.
⦁ محمدحسین فرج‌نژاد، عضو گروه علمی تبلیغ و ارتباطات جامعة المصطفی، پژوهشگر فقه رسانه، مؤسسه فتوح اندیشه قم.
⦁ سعید ارجمند‌فر، عضو هیئت علمی جامعه المصطفی و عضو هیئت مدیره انجمن سواد رسانه‌ای دفتر تبلیغات قم.
⦁ علی قهرمانی، عضو هیئت مدیره انجمن سواد رسانه‌ای دفتر تبلیغات اسلامی قم و مدیر گروه فرهنگی ندای فطرت.
⦁ حفیظه مهدیان، فرهنگ و ارتباطات، عضو گروه تبلیغ و ارتباطات جامعه المصطفی.
⦁ حکیمه مهدیان، تبلیغ و ارتباطات فرهنگی، پژوهشگر رسانه.
⦁ حسن غفاری‌فر، جامعه شناسی، استاد حوزه و مؤسسه امام رضا (ع) قم.
⦁ محمد کهوند، محقق فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی.
⦁ محمدرضا سیفی، محقق فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی.
⦁ محمد محمدی‌نیا، محقق رسانه و پژوهشگر فقه رسانه، مؤسسه فتوح اندیشه قم.
⦁ محمدحسن فرج‌نژاد، دانشجوی دکتری سیاستگذاری فرهنگی، پژوهشگر فقه رسانه، مؤسسه فتوح اندیشه قم.
⦁ عبدالمجید تناور، فرهنگ و ارتباطات، پژوهشگر فقه رسانه، مؤسسه فتوح اندیشه قم.
⦁ حمزه خادم‌علی، فلسفه علوم اجتماعی، پژوهشگر فقه رسانه، مؤسسه فتوح اندیشه قم.
⦁ محمدعلی قربانی، استاد مرکز تخصصی تبلیغ حوزه علمیه قم.
⦁ محمد فروهر، محقق فضای مجازی و مدیر بنیاد ملی مصونیت اجتماعی ردم.
ب. حوزه تخصصی علوم اسلامی، فقه، حقوق، اخلاق و اساتید سطوح عالی حوزه علمیه قم.
⦁ علی‌اشرف مؤیدی، استاد اخلاق حوزه علمیه.
⦁ روشن‌بین بروجردی، استاد سطوح عالی، خارج فقه و فلسفه حوزه علمیه.
⦁ عباسعلی مشکانی، دکتری فقه و روابط بین‌الملل، استاد فقه سیاسی دانشگاه باقرالعلوم (ع) قم.
⦁ احمدعلی محمودی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه و استاد دانشگاه مفید قم.
⦁ سیدمجتبی سعادت‌الحسینی، اخلاق، استاد مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه.
⦁ علی قنواتی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ علی‌اصغر همتیان، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ محمد عابدی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ امیر بنی‌عصار، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ محمد استوار میمندی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه ونماینده طلاب شیراز در مجمع نمایندگان طلاب.
⦁ رضا ذوالفقاری، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ سیدیاسر صادقی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ حسین‌هوشمند فیروزآبادی، عضو هیئت علمی دانشگاه آیت الله بروجردی (ره) لرستان و استاد مرکز تخصصی قضا.
⦁ رضا محمدی، عضو هیئت علمی گروه حقوق مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه.
⦁ محمدجواد سمیعی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ مصطفی حاج ولیی، استاد مرکز تخصصی امامت.
⦁ مهدی روشنائی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ داودعابدی اردکانی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه و نماینده طلاب اردکان در مجمع نمایندگان طلاب.
⦁ سیدمحمد تقوی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه و مرکز تخصصی فقه و اصول امام محمد باقر علیه السلام.
⦁ احمد طاهری‌نیا، استاد مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه.
⦁ شهاب‌الدین علائی‌نژاد، استاد سطوح عالی حوزه و دانشگاه.
⦁ احمدابراهیمی قائنی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ محمد حیدری، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ حسن مهاجری، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ ابوالقاسم عسگری، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ علی‌اصغر گرجی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ محسن آخوندی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ حسن عرب‌ساغری استاد مشاور حوزه حوزه علمیه.
⦁ احمد حسین فلاحی، هیئت علمی دانشگاه پیام نور قم.
⦁ مهدی روشنایی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ علیمراد مهاجری، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ مهدی آزادپرور، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ علی فرهادی نیا، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ عبدالرضا حسناتی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ محمدمهدی علوی‌مهر، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ مهدی کریم‌خوانی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ مصطفی صفاری، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ هادی هدایت، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ امین رصاف، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ محمود مقدمی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ جواد کاظم خانلو، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ محسن غلامی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ علی اسلامی‌فر، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ مفیدی‌فر، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ مهدی علوی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ نصرالله آقاجانی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ سیدرضا فاطمی نیا، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ سعید عبداللهی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ سیدحمید موسوی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ سیدعلی سید موسوی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ داودی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ مسلمی‌فر، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ امیریان، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ روزبهانی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ علی اصغرکریم خوانی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ علیرضا اعجازی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ مهدی امامی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ جواد خسروی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ سلطانعلی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ قائمی نسب، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ علم‌الهدی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ مجید یگانه، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ عمادپور، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ توکلی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ محمدرضا حریفی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ مرتضی خاکساردوست، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ علی قریب‌دوست، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ احمد اکرامی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه.
⦁ سیدمحمدتقی محمدی، مسئول گروه پیامک مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی.
⦁ اکبر بیگی، کارشناس مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی.
ج. حوزه تخصصی روانشناسی، علوم تربیتی و مشاوره:
⦁ حمید ملکی، مشاور خانواده، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ ابوالحسن حقانی، عضو گروه روانشناسی مؤسسه امام خمینی (ره) و استاد حوزه علمیه قم.
⦁ رحیم نارویی، عضو هیئت علمی گروه روانشناسی مؤسسه امام خمینی (ره) و استاد حوزه علمیه قم.
⦁ محمدرضا بنیانی، روانشناسی، استاد مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ حسین جلالی، روانشناسی، استاد مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ محمدرضا جهانگیرزاده، عضو هیئت علمی گروه روانشناسی مؤسسه امام خمینی (ره) و استاد حوزه علمیه قم.
⦁ علی ابوترابی، عضو هیئت علمی گروه روانشناسی مؤسسه امام خمینی (ره) و استاد حوزه علمیه قم.
⦁ رضا محکام، روانشناسی، استاد مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ سیدمحمدرضا موسوی‌نسب، روانشناسی تربیتی، استاد مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ محمدمهدی نادری، علوم تربیتی، استاد مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ سیدعباس ساطوریان، روانشناسی، مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ احسان فدایی، دکتری روان‌شناسی، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ ابوالفضل قدوسی، دکتری روان‌شناسی، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ محمد فرهوش، دکتری روان‌شناسی، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ علی حسین‌زاده، پژوهشگر و استاد علوم تربیتی، عضو هیئت علمی دانشگاه کاشان.
⦁ هادی رضایی، مشاوره اسلامی، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ علی‌اکبر شورورزی، مشاوره اسلامی، سرپرست مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ مجتبی رضایی، مشاوره اسلامی، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ محمد مهدی ایمانی، مشاوره اسلامی و مشاور MPC، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ محمود حسنی‌نژاد، روان‌شناسی و دکتری فلسفه و استعداد یاب حوزه مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ ابوالفضل عباسپور، مشاور خانواده، مرکز مشاوره حوزه علمیه مازندران.
⦁ محمود غریب، مشاور PMC، مرکز مشاوره حوزه علمیه مازندران.
⦁ عباس شاکری، مشاوره اسلامی، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه و مرکز مشاوره حوزه تهران.
⦁ مرتضی حق‌پناه، مشاور تحصیلی مرکز مشاوره حوزه علمیه بوشهر.
⦁ رمضانعلی تیموری، مشاوره اسلامی، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه و مرکز مشاوره حوزه تهران.
⦁ مجتبی حسین‌میرزایی، مشاوره اسلامی، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ حسن عرب ساغری، مشاوره اسلامی، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ قربانعلی رحمانی، مشاور خانواده، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ محمدمهدی صنعتی‌زاده، مشاوره اسلامی، مرکز مشاوره حوزه علمیه کرمان.
⦁ حجت قابل، مشاوره اسلامی، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ سیدرضا موسوی‌نسب، مشاوره اسلامی، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ سیدحسن حسینی، مشاوره اسلامی، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ عابدین کاظمی‌نیا، مشاوره اسلامی، مرکز مشاوره حوزه علمیه شهرکرد.
⦁ سیدمحمد فاطمی‌نسب، مشاوره اسلامی، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ مصطفی احمدی کوپایی، مشاوره اسلامی، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ خانم خلعتی، علوم تربیتی، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ سعید حصاری، مشاوره اسلامی، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ یوسف آخوندی، مشاوره اسلامی، مرکز مشاوره حوزه علمیه یزد.
⦁ خانم اجتهادی، علوم تربیتی، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ حسین امیری، روان شناسی بالینی و دکتری اخلاق، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ محمدعلی بخشیان، مشاوره اسلامی، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ احمد پاکنهاد، مشاور خانواده مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ مرتضی عزیزی، مشاوره اسلامی، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه و مرکز مشاوره حوزه همدان.
⦁ کاظم مرادی‌مال‌خلیفه، مشاوره اسلامی، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ ابوذر مظفری، علوم تربیتی، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ سیدمصطفی موسوی، مشاوره اسلامی، مرکز مشاوره حوزه علمیه قزوین.
⦁ محمدحسین زارعی، مدیریت، مرکز مشاوره حوزه علمیه قزوین.
⦁ سیدجمال طبایی‌نژاد، مشاوره اسلامی، مرکز مشاوره حوزه‌های علمیه.
⦁ علیرضا صمدیاری، مشاور روان شناختی مرکز مشاوره حوزه علمیه گلستان
د. حوزه تخصصی تفسیر، فلسفه، ادیان، کلام جدید و کلام اسلامی:
⦁ اکبر میرسپاه، فلسفه و جامعه‌شناسی، عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی (ره) و استاد حوزه علمیه قم.
⦁ سیداحمد رهنمایی، فلسفه تعلیم و تربیت، مؤسسه امام خمینی (ره) و استاد حوزه علمیه قم.
⦁ سیداحمد غفاری قره‌باغ، استاد سطوح عالی حوزه علمیه، عضو هیئت علمی مؤسسه حکمت و فلسفه ایران.
⦁ سیدمحمود نبویان، استاد فلسفه مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ محمد فنایی اشکوری، عضو هیئت علمی گروه فلسفه مؤسسه امام خمینی (ره) و استاد حوزه علمیه قم.
⦁ سیداکبر حسینی قلعه بهمن، عضو هیئت علمی گروه ادیان مؤسسه امام خمینی (ره) و استاد حوزه علمیه قم.
⦁ امیر خواص، عضو هیئت علمی گروه ادیان مؤسسه امام خمینی (ره) و استاد حوزه علمیه قم.
⦁ مهدی مشکی، عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی (ره) و استاد حوزه علمیه قم.
⦁ محمدرضا فلاح شیروانی، استاد حکمت و فلسفه حوزه علمیه و رئیس مؤسسه فرهنگ و تمدن توحیدی قم.
⦁ محمود مقدمی، مدیرکل مطالعات پژوهش‌های تبلیغی حوزه و سطح چهار کلام اسلامی.
⦁ محمدحسین طاهری آکردی، ادیان و عرفان، مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ عبدالله فتحی، فلسفه، مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ مرتضی صانعی، عضو هیئت علمی گروه ادیان مؤسسه امام خمینی (ره) و استاد حوزه علمیه قم.
⦁ رحیم بابانژاد، فلسفه، استاد مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ سیدحجت الله فقیهی، استاد فلسفه حوزه علمیه قم.
⦁ محمدحسین فاریاب، کلام اسلامی، استاد مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ اسماعیل سلطانی، تفسیر، استاد مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ ابوالفضل ابراهیمی، روانشناسی، استاد مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ فرزاد جهان‌بین، استاد فلسفه مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ صفدر الهی‌راد، استاد کلام و فلسفه دین مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ محمدرضا پیری، مبانی نظری اسلام، معاون پژوهش مؤسسه فتوح اندیشه و استاد مؤسسه مذاهب قم.
⦁ حسین نقوی، عضو هیئت علمی گروه ادیان و عرفان، مؤسسه امام خمینی (ره) و استاد حوزه علمیه قم.
⦁ محمدجواد فرج‌نژاد، استاد معارف دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک.
⦁ یونس سبزی کریم‌آبادی، دانشجوی دکتری مدرسی انقلاب، استاد معارف دانشگاه.
⦁ عباس شریفی، علوم قرآن و حدیث، استاد معارف و اخلاق اسلامی.
⦁ سیدحسین فتوحی، مدرک سطح سه حوزه علمیه، استاد دروس علوم انسانی و معارف دانشگاه.
⦁ مجتبی سامع، فقه و مبانی حقوق، استاد معارف اسلامی دانشگاه.
⦁ ابراهیم یزدانی، سطح سه حوزه علمیه قم، استاد معارف اسلامی دانشگاه.
⦁ سیدمحمد ابطحی، قرآن و حدیث، استاد معارف اسلامی دانشگاه.
⦁ عنایت الله ماندگاری، تفسیر، استاد معارف اسلامی دانشگاه.

ه. حوزه تخصصی تاریخ، علوم سیاسی، حقوق، مدیریت و اقتصاد:
⦁ سیدمحمدکاظم رجایی، عضو هیئت علمی گروه اقتصاد مؤسسه امام خمینی (ره) و استاد حوزه علمیه قم.
⦁ قاسم روانبخش، استاد انقلاب اسلامی، عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی (ره) و استاد حوزه علمیه قم.
⦁ محمدرضا باقرزاده، عضو هیئت علمی گروه حقوق مؤسسه امام خمینی (ره) و استاد حوزه علمیه قم.
⦁ محمود دهقانی، عضو هیئت علمی گروه اقتصاد مؤسسه امام خمینی (ره) و استاد حوزه علمیه قم.
⦁ محمدتقی نوروزی، مدیریت، استاد مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ جواد سلیمانی، استاد تاریخ مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ ابوذر مظاهری، علوم سیاسی، استاد مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ احمد نظارتی، دکتری تاریخ اسلام، استاد جریان شناسی اسلام و انقلاب.
⦁ حمزه‌علی وحیدی‌منش، علوم سیاسی، استاد مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ محسن رنجبر، تاریخ، مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ محمدحسن جعفری، مدیریت، مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ علی‌اصغر شکروی، استاد مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ الیاس عارفی، فلسفه حقوق، استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم.
⦁ مجتبی درودی، مدیریت، مؤسسه امام خمینی (ره) و استاد حوزه علمیه قم.
⦁ سعید باغستانی، عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی مؤسسه امام خمینی (ره) و استاد حوزه علمیه قم.
⦁ نصرالله سخاوتی، علوم سیاسی، عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی (ره) و استاد حوزه علمیه قم.
⦁ حسن محمدی، محقق تاریخ و رسانه، استاد انقلاب اسلامی دانشگاه.
⦁ مهدی تابنده، مسائل انقلاب اسلامی، استاد دانشگاه آزاد اراک.
⦁ جواد غلامی، مدیریت وطرح‌ریزی، استاد مدیرت وطرح‌ریزی دانشگاه
⦁ سیدمصطفی رضوی‌مقدم، مدیریت، استاد مدیریت اجرایی دانشگاه
⦁ محسن منطقی، مدیریت، استاد مؤسسه امام خمینی (ره) وحوزه علمیه قم.
⦁ علی‌امین رستمی، تاریخ اسلام، استاد مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ علی ضیاء بخش، علوم سیاسی، استاد مؤسسه امام خمینی (ره) و حوزه علمیه قم.
⦁ علی مهدیان، پژوهشگر مکتب امام خمینی (ره).
⦁ مهدی شبان، پژوهشگر مکتب امام خمینی (ره).
⦁ محمدمهدی عباسی، پژوهشگر مکتب امام خمینی (ره).
⦁ حسین کاظم زاده، پژوهشگر مکتب امام خمینی (ره).
⦁ علی اخباری، پژوهشگر مکتب امام خمینی (ره).

  • .......

در ایام روزه‌داری غذای انسان دو وعده و فقط در شب میل می‌شود، به همین جهت نیاز است تا نکاتی درباره وعده مهم سحری رعایت شود.

بهتر است نیم ساعت قبل از اذان صبح سحری‌تان را تمام کنید و در مدت باقی‌مانده به عبادت بپردازید و نزدیک اذان نصف لیوان شربت آبلیمو و کمی عسل بنوشید.

چه درسحر و چه در افطار بیشتر از یک‌سوم معده را پر نکنید که در افراد بالغ به‌طور نسبی چیزی حدود ۳۳۰ تا ۵۰۰ گرم می‌شود یعنی در هر وعده بیشتر از این مقدار غذا میل نکنید و اگر باز هم میل داشتید، دست از غذا بکشید که حدوداً بعد از ۲۰ تا ۳۰ دقیقه احساس سیری می‌کنید زیرا پیام سیری از معده حدوداً ۲۰ دقیقه دیرتر به مغز می‌رسد البته دقت شود که مجموع غذا و سبزیجات نباید بیشتر از ۵۰۰ گرم شود.

در وعده سحری از شیرینی‌های طبیعی مثل خرما, کشمش, عسل و… استفاده کنید.

امیرالمؤمنین علی علیه السلام فرمود: بهترین سحری شما سویق و خرماست؛ در واقع همین سویق و خرما به‌مقدار همان یک‌سوم معده (۳۳۰ الی ۵۰۰ گرم) برای سحری کفایت می‌کند اما اگر دوست داشتید غذا بخورید, مجموع غذا با سویق و خرما را به همین اندازه حساب کنید تا بیشتر نشود و سویق و خرما را پس از اتمام وعده غذاییِ سحر بخورید.

خوردن چای علاوه بر اینکه مضرات بسیار زیادی دارد، موجب تشنگی در طول روز نیز می‌شود.

افراد گرم‌مزاج در وعده سحر حتماً از سبزیجاتی مانند کاهو، خرفه، گشنیز و سبزیجات سرد دیگر استفاده کنند.

به هیچ عنوان در وعده سحری میوه نخورید فقط بعضی از میوه‌ها را می‌توانید قبل یا بعد از سحری میل کنید مثل سیب، به و گلابی.

اگر داروی ناشتا مصرف نمی‌کنید حتماً پس از بیداری در سحرگاه، یک عدد سیب بخورید چراکه ائمه اطهار (ع) فرمودند: خوردن سیب در سحر عمر را طولانی می‌کند.

نسیم سحری قبل از اذان صبح را حتماً استشمام کنید.

به هیچ عنوان در بین‌الطلوعین نخوابید که مضرات بسیاری دارد و اگر نهایتاً نتوانستید خود را از خواب نگه دارید ابتدا در حد چند دقیقه به پهلوی راست دراز کشیده، سپس به پهلوی چپ بخوابید و موقع بیدار شدن از پهلوی راست برخیزید.

این تصور غلط را که خوردن مواد مختلف غذایی موجب ذخیره آنها تا زمان افطار هست از ذهنتان پاک کنید! هرچقدر غذا در سحر ساده‌تر باشد، بهتر است؛ پیشنهاد ما برای کسانی که می‌توانند، همان سویق و خرماست؛ پس هرگز شکمتان را پر نکنید و اگر سعی کنید سحری‌تان را نیم ساعت قبل از اذان تمام کنید و بیشتر از یک‌سوم معده را پر نکنید، نزدیک اذان صبح احساس سیری بر شما غالب خواهد شد.

منبع: تسنیم
  • .......

💢داستان معروف مجنون عامری و شتر تازه زاییده اش


🔹مجنون به قصد اینکه به منزل لیلی برود، شتری را سوار بود و می رفت از قضا آن شتر بچّه ای داشت شیرخوار


🔸مجنون برای اینکه بتواند این حیوان را تند براند و در بین را معطّل بچه اش نشود بچّه ی شتر را در خانه حبس کرد


و در را بست و شتر را تنها سوار شد و رفت.


🔻عشق لیلی مجنون را پر کرده بود، جز درباره ی لیلی نمی اندیشید


🔺از طرف دیگر شتر هم جز درباره ی بچّه ی خودش نمی اندیشید


بچّه ی شتر در این منزل و لیلی در آن منزل


این در مبدأ است و او در مقصد


🔹وقتی مجنون حواسش متوجّه معشوق می شد مهار شتر از دستش رها میگردید


🔸شتر وقتی می دید مهارش شل شده ، آرام برمی گشت به طرف منزل


👈یک وقت مجنون متوجّه می شد می دید دوباره به همان منزل اوّل رسیده، شتر را برمیگرداند


مدّتی رفت، دوباره تا از خود بی خود می شد حیوان برمی گشت


⭐️چند بار این عمل تکرار شد


🍃همچو مجنون در تنازع با شتر   

🍂 گه شتر چربید گه مجنون حر                                 

🍃میل مجنون پس سوی لیلی روان              

🍂میل ناقه از پی طفلش دوان


🔷تا آنجا که می گوید خودش را انداخت زمین و گفت

🔻ای ناقه چو هر دو عاشقیم    

🔺ما دو ضد بس همره نالایقیم

📚دفتر چهارم مثنوی 


👈هیچ وقت دو ضد نمیتوانند در کنار هم باشند یکی بگوید هم در لشکر امام حسین (علیه السلام) باشم و هم در لشکر یزید 

اگر هدف با اولیا خدا یکی نباشد خود بخود جدا می شویم، پس باید از همان اول خودمان را به اولیا خدا وصل کنیم. 


  • .......

 

خدمت آیت الله بهاالدینی رسیدم. گفتم آقا راز مقام و رتبه سید سکوت چه بود؟ آقا دست بالا آورد و اشاره به دهان کرد. خدا شاهدست الان مردم خیلی دست کم گرفته اند آبرو بردن را.

 

ببینید خدا چند گناه را نمی بخشد:

1- عمدا نماز نخواندن.

2- به ناحق آدم کشتن.

3- عقوق والدین.

4- آبرو بردن.

 

 این گناهان این قدر نحس هستند که صاحبانشان گاهی موفق به توبه نمی شوند. پسر یکی از بزرگان علما که در زمان خودش استادالعلما بود، برای من تعریف می کرد: "به پدرم گفتم پدر تو دریای علم هستی. اگر بنا باشد یک نصیحت به من بکنی چه می گویی؟

 

می گفت پدرم سرش را انداخت پایین. بعد سرش را بالا آورد و گفت آبروی کسی را نبر!" الان در زمان ما هیئتی ها، مسجدی ها و مقدس ها آبرو می برند.

 

 عزیز من اسلام می خواهد آبروی فرد حفظ شود. شما با این مشکل داری؟ دقت کنید که بعضی ها با زبانشان می روند جهنم.

 

روایت داریم که می فرماید اغلب جهنمی ها، جهنمی زبان هستند. فکر نکنید همه شراب می خورند و از دیوار مردم بالا می روند. یک مشت مومن مقدس را می آورند جهنم. ای آقا تو که همیشه هیئت بودی! مسجد بودی! بله. توی صفوف جماعت می نشینند آبرو می برند.

 

🌸امیرالمومنین به حارث همدانی می فرماید: اگر هر چه را که می شنوی بگویی؛ دروغ گو هستی.

 


  • .......

تصویری از محل زندگی طلبه همدانی
  • .......

: مسیر زندگی انسان همواره با ریل گذاری اهداف مشخص و برنامه زندگی ترسیم می‌شود و نوع چینش اهداف نشان از میزان توجه هویتی به زندگی است، افراد جامعه هدف‌گذاری خود را وقتی کنار هم می‌گذارند، فرهنگ جامعه شکل می‌گیرد و جسم این روح حاکم برجامعه تمدن نامیده می‌شود. فضای مجازی کنونی که از اینترنت غرب ارتزاق می‌کند، بیمار است و ما را درگیر یک تقابل هویتی می‌کند.

از این رو خبرنگار سرویس فرهنگی اجتماعی خبرگزاری رسا در گفت‌وگویی با حجت الاسلام والمسلمین مصطفی جمالی، عضو شورای علمی گروه مطالعات تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و محقق دفتر فرهنگستان علوم اسلامی به بحث درباره نقش فضای مجازی در تحقق آرمان‌های انقلاب اسلامی پرداختیم.

رسا ـ هدف اصلی فعالیت در فضای مجازی چیست و چه مسئله‌ای در حضور در فضای مجازی نهفته است؟

شکل‌دهی به ارتباطات هدف اصلی فضای مجازی است و ارتباطات بنیان یک تمدن است، فضای مجازی در همه ساحت‌های تمدنی ما تاثیرگذاری اساسی دارد و تمام ساحت‌های یک تمدن وابسته به فضای مجازی است. فضای مجازی مانند یک بُعد در تمام ارکان و اجزا تمدن جاری می‌شود و به همه ارکان رسوخ می‌کند و این جنبه ارتباطی قوی فضای مجازی را نشان می‌دهد؛ ولی متاسفانه در این چند سال حتی پس از فرمان عمیق و دقیق رهبر انقلاب در تشکیل شورای عالی فضای مجازی واقعا نگاه فعالی نداشتیم.

گفتگو // فردگرایی نتیجه فضای مجازی افسارگسیخته

فضای مجازی خدمات زیادی فراهم کرده اما در کنار ویژگی‌ها و فرصت‌ها، با چالش و آسیب‌های جدی روبه رو هستیم. فضای مجازی از طریق اینترنت، ماهواره، مسنجرها، پیام رسان‌ها و از طریق مدیریت پیام و اطلاعات در حوزه فردی و اجتماعی هویت جدیدی را به جامعه تزریق کرده تا جایی که برای افراد خلوتی را باقی نگذاشته است. در این فضا شاهد اختلالات هویتی هستیم، به خاطر ارزش‌های جدیدی که در حال دیکته شدن به ما است.

فردگرایی در زندگی افراد حضور جدی دارد

جوان انقلابی باید هویت انقلابی داشته باشد؛ ولی با این فضایی که به وجود آمده است، اخلاق و ارزش‌ها در حال تغییر هستند و به خصوصی‌ترین حریم شخصی افراد نیز ورود کرده است و آنها را مورد هدف قرار داده است.  فضای مجازی، جامعه را فردگرا کرده است و در تمدن غرب این مسئله به خوبی مشهود است که لذت‌محوری و فرد محوری همه افراد را منزوی کرده است. فردگرایی از پس فضای مجازی ایجاد می‌شود و خانواده را از بین می‌برد و همین درون‌گرایی منجر به ایجاد افسردگی‌ها در میان افراد می‌شود.

گفتگو // فردگرایی نتیجه فضای مجازی افسارگسیخته

فضای مجازی در ساحت اجتماعی هم آسیب‌های جبران ناپذیری وارد کرده است که بزرگترین آسیب اجتماعی در حوزه خانواده دیده می‌شود. خانواده دیگر پرورش دهنده فرزند خویش نیست و همه اعتراف می‌کنند: «فضای مجازی نهاد خانواده ما را از بین برده است.» در سایه فضای مجازی چشم نامحرم در حریم خصوصی خانواده‌ها ورود کرده است و روابط خانواده، فامیل، دوست و آشنا در فضای مجازی تغییر کرده است.

رسا ـ آسیب‌هایی که فضای مجازی برای ما ایجاد کرده است، چه نتیجه‌ای را در برخواهد داشت؟

همه در برابر این موضوع سکوت کرده‌اند، این اتفاق در خود غرب هم روی داده است و مختص به ما نیست. آمار قتل‌ها، تجاوزها و ... در غرب منتشر شده است و نشان از عوض شدن مفاهیم برای خود غربی‌ها دارد. این آسیب‌ها در جامعه اسلامی وارد می‌شود و صدمه خواهد زد؛ وقتی بنیان خانواده سست می‌شود، همه چیز در جامعه سست خواهد شد و نشان از عدم مدیریت ما بر فضای مجازی کشور است.

گفتگو // فردگرایی نتیجه فضای مجازی افسارگسیخته

در سایه فضای مجازی جنبش‌های اجتماعی بدون سر و رهبر ایجاد می‌شود و چون ما نتوانستیم فضای مجازی را بشناسیم، سبب شده است تا در جامعه گره ایجاد شود و چون نمی‌توانیم مدریت فضا را در دست بگیریم، نمی‌توانیم سردسته افرادی را که در اغتشاشات خیابانی ورود می‌کنند، شناسایی کنیم. نمی‌فهمیم که این افراد عضو چه مکتب و ایدئولوژی هستند. کسانی در این حوزه و فضا می‌نالند که نشان دهنده عدم مدیریت جامعه است و خیال می‌کنیم که فرهنگ جامعه را خودمان مدیریت می‌کنیم. به نظر شما فرهنگ جامعه را سازمان تبلیغات، وزارت ارشاد و ... به دست گرفته است یا فضای مجازی در حال فرهنگ سازی است؟

فضای مجازی به جایی رسیده است که در حوزه اقتصاد موج ایجاد می‌کند و جامعه را متشنج می‌کند و همین فضا جنگ روانی به پا می‌کند و چالش سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و ... را به همراه می‌آورد. باید آسیب‌ها را شناسایی کنیم تا متناسب با هر چالشی اقدام مناسبی صورت دهیم. به طور کلی در جامعه سه گفتمان در رابطه با فضای مجازی وجود دارد.

گفتگو // فردگرایی نتیجه فضای مجازی افسارگسیخته

 

رسا ـ این سه گفتمان چه چیزهایی هستند و چه ویژگی‌های مهمی دارند که شاخص شده‌اند؟

گفتمانی هست که معتقدند فضای مجازی بی جهت است و جریان آزاد اطلاعاتی در دنیا است و هیچ توطئه‌ای در این فضا وجود ندارد. البته این گفتمان نسبت به غرب و فضای مجازی ساده‌انگارانه است و چنین افرادی یا غربزده هستند یا خودشان را به جهت و نادانی می‌زنند. آیا غرب، فضای مجازی را برای ورود بشریت به عرصه‌های مختلف به صورت کاملا بی طرفانه راه می‌اندازد؟ گفتمان دیگری هم هست که می‌گوید راه توسعه کشور جز از دالان الگوهای توسعه دنیای امروز امکان پذیر نیست. این گفتمان منفعل معتقد است که «ما نمی‌توانیم» و آن را شعار خود کرده است. اینها سند انحلال جامعه در هاضمه غرب را امضا می‎کنند.

آنها می‌گویند زیاد مقاومت نکنید و کمتر به توهم توطئه بپردازید و به جای این کارها بروید و با دنیای امروز بسازید. می‌گویند ببینید ژاپن با دنیا ساخته است و به چنین قدرتی رسیده است و چرا ما کدخدایی آمریکا را قبول نکنیم و دارای قدرت نشویم. سومین گفتمان معتقد است که باید در فضای مجازی انقلابی صورت گیرد و مثل انقلاب اسلامی بتوانیم مدیریت فضا را در دست بگیریم.

گفتگو // فردگرایی نتیجه فضای مجازی افسارگسیخته

سه محور مهم برای رسیدن به مدیریتی فعال

گفتمان سوم در راستای مدیریت فعال فضای مجازی باید سه کار مهم مفهوم‌سازی، ظرفیت‌سازی و فرهنگ‌سازی را به صورت موازی انجام دهد. باید در گام اول خودمان را در مقابل غرب ببینیم که می‌خواهد عالم را ظلمانی کند. به نظر بنده این روحیه مبارزه باید در تمامی زمینه‌ها نهادینه شود و باور کنیم که عالم، عالم درگیری است و آن هم یک درگیری همه جانبه که باید روحیه مبارزه و امید به پیروزی داشته باشیم و الا قطعا شکست می‌خوریم.

نخبگان جامعه باید به این باور برسند که غرب چیزی برای پایه‌ریزی تمدن نوین اسلامی ندارد و همه چیز غرب ظلمانی است. جریان حق که با علوم جامعه شناسی، تکنولوژی، سبک زندگی و... که ساخته و پرداخته غرب است، می‌تواند عالم را نورانی کند؟ اگر بخواهیم تمدنی نورانی داشته باشیم، باید پایه‌ها و مبانی نورانی داشته باشیم. باید تلاش کنیم تا عقب‌ماندگی تکنولوژیک و فرهنگی را جبران کنیم، همین عقب ماندگی که محصول حکومت‌ها و رژیم‌های دوران قاجار و پهلوی بود.

برای رسیدن به تمدن اسلامی باید مبارزه کنیم

انقلاب اسلامی در دوران چهل ساله اول، تمام تلاش خود را کرده تا عقب‌ماندگی متراکم در حکومت‌های قبل را جبران کند؛ اما برای اینکه تمدن جهانی بسازیم باید همگی روحیه مبارزه داشته باشیم. باید بدانیم در چه منطقه‌ای ایستادیم و در مقابل فضای مجازی که به دنبال اقامه باطل در عالم است، باید حق را اقامه کنیم و مدیریت تحولات فضای مجازی را به دست بگیریم و در این سه لایه مفهوم‌سازی، ظرفیت‌سازی و فرهنگ‌سازی کار کنیم.

گفتگو // فردگرایی نتیجه فضای مجازی افسارگسیخته

تحقیقات جدی و بنیادین راهبردی و کاربردی در تمام حوزه‌های فضای مجازی باید صورت بگیرد. این نکته مهمی است که ارزش‌ها و مبانی خودمان را در فضای مجازی بشناسیم و علوم کاربردی، علوم پایه، علوم مادر و ... را در نظر داشته باشیم و روش‌های جدیدی از تصرف و مدیریت در فضای مجازی داشته باشیم. باید مسلط به شیوه‌های مختلف برخورد با این فضا باشیم و نیاز به گمانه‌زنی، پژوهش، کار جدی، محیط مناسب پژوهش و... دارد. الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت که رهبر انقلاب به عنوان سند بالادستی در قانون اساسی ابلاغ فرمودند، آیا اصلا فضای مجازی در این الگو وارد شده است؟

بیشتر بخوانید: راهی نو برای رسیدن به تمدن اسلامی

گفتگو // فردگرایی نتیجه فضای مجازی افسارگسیخته

 

رسا ـ در این میان مهمترین سوال درباره نقش دین در مسئله فرهنگ‌سازی و بانیان امر در این موضوع است که چگونه باید رفتار کنند؟

حوزه‌های علمیه موظف هستند تا عقاید، هویت و تفکر افراد جامعه را اصلاح کنند و برای نشر دین و فرهنگ‌سازی جامعه تبلیغ دین کنند، فضای مجازی فرهنگ‌ساز و هویت‌ساز است و امروزه چون مدیریت این فضا در دست ما نیست، مفاهیم کلان دینی ما را عوض می‌کنند، پس حوزه‌های علمیه موظف هستند که در حوزه فضای مجازی وارد شوند و از تغییر مفاهیم دینی جلوگیری کنند و در آن فضایی که می‌توان روی فرهنگ، هویت و افکار مردم جهان تاثیر گذاشت، تبلیغ دین و تمدن اسلامی کنند.

سوال من اینجاست که حوزه‌های علمیه برای فقه فضای مجازی یا فقه رسانه چقدر وقت گذاشته است؟ آیا فضای مجازی در حوزه شناخته شده است؟ اینها مسائل مهمی است که باید از منابع دینی و فقهی استنباط شود. بایستی فضایی که هویت و فرهنگ جامعه را عوض کرده است، کرسی‌های خارج ایجاد کنیم و علوم انسانی متناسب با موضوع فضای مجازی تولید کنیم و به همین خاطر بعد از تحقیقات و مفهوم‌سازی در گام بعد آموزش و ظرفیت‌سازی نیاز است تا دانشگاه‌های کاربردی شکل گیرد و دانشجویانی در آن آموزش ببینند.

فرهنگ‌سازی در حوزه فضای مجازی همچنان مغفول مانده است

فضای مجازی در فرهنگ تخصصی و در فرهنگ عمومی مردم ایران تاثیر گذاشته است، امروز این فضا و شبکه اطلاعات جهانی به گونه‌ای مدیریت می‌شود که خروجی هرگونه تحقیقات، فعالیت و ... به کام موسسات تحقیقاتی غربی تمام می‌شود. مقام معظم رهبری درباره شبکه ملی تحقیقات می‌فرمایند: «ما باید شبکه ملی تحقیقات و شبکه اطلاعات ملی ایجاد کنیم.» هر گونه اطلاعات ما از کوچکترین تا بزرگترین اطلاعات ما زیرسیطره غرب است.

خداوند متعال در قرآن کریم می‌فرماید: «و لاترکنوا الی الذین ظلموا» آیا این رکون به اهل ظلمه نیست؟ تا کی باید منفعل و تحت سیطره غرب باشیم؟ در حالی که این جامعه توان و ظرفیت تمدن سازی دارد. باید شبکه ملی اطلاعات شکل بگیرد و همه مسئولین به این امر مهم برسند و بدانند که از نان شب واجب‌تر است. متاسفانه دزدی اطلاعات در جامعه ما توسط فضای مجازی به مردم گفته نشده است و مردم، نخبگان و مدیران نمی‌دانند که تمام اطلاعاتشان در معرض سرقت است و این مسئله باید فرهنگ سازی عمومی شود.

در پایان باید گفت که یکی از اقدامات اساسی ما این است که در حوزه فرهنگ تخصصی و فرهنگ عمومی جامعه را برای مواجهه با فضای مجازی آماده کنیم. متاسفانه در این زمینه منفعل هستیم و برای همین شاهد تاثیرات مخرب آن نیز می‌باشیم. مسیری که غرب رفته است و الان از آن پشیمان است را ما دوباره نباید طی کنیم.

  • .......